Anemia, zwłaszcza u kobiet ciężarnych lub karmiących występuje dosyć często. Około 40 procent wszystkich takich pań ma tę przypadłość, gdyż w tym okresie życia kobiety zapotrzebowanie na żelazo znacznie wzrasta, a nie zawsze organizm dostaje jego wystarczającą ilość. Nieraz już na samym początku ciąży, gdy kobieta nawet jeszcze o tym nie wie, jej samopoczucie znacznie się pogarsza: męczą ją bóle głowy, senność, jest osłabiona. Takie dolegliwości zmuszają ją do konsultacji z internistą i dopiero badania potwierdzają, że jest w ciąży i nęka ją anemia. Ciężarna, (jeśli anemia zostanie potwierdzona) powinna przyjmować preparaty kwasu foliowego, gdyż rozwijające się dziecko bardzo tego potrzebuje, zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży, ale i matka potrzebuje takich preparatów, aby nie popaś w anemię. Oprócz kwasu foliowego w tworzeniu czerwonych krwinek bierze udział także witamina B12, więc jej także nie może zabraknąć w diecie kobiety. Aby nie było niedoboru żelaza i witaminy B12 lekarz zapewne przepisze odpowiednie preparaty medyczne, ale jak wiadomo najlepiej przyswajalne są te, które występują w pożywieniu, dlatego w diecie ciężarnej kobiety na pewno nie powinno zabraknąć chudego czerwonego mięsa, ryb i produktów mlecznych, a także zielonych warzyw.