Mocznik ? CO(NH2)ą ? zawiera 46% N. Jest to nawóz łatwo rozpuszczalny w wodzie. Należy do najbardziej skoncentrowanych nawozów azotowych w postaci stałej; jest nieco mniej higroskopijny niż saletra amonowa.. Duża zawartość azotu nie przeszkadza jednak równomiernemu rozprowadzaniu go na polu, gdyż 1 m8 mocznika waży 650 kg. Jest to nawóz fizjologicznie kwaśny; do zobojętnienia 100 kg mocznika potrzeba około 80 kg CaCO,, czyli podobnie jak dla saletry amonowej. W porównaniu z innymi nawozami azotowymi mocznik działa wolniej, co jest jego zaletą. Jako związek organiczny ulega w glebie mineralizacji poprzez hydrolizę i nitryfikację. Przemiany te polegają na przekształceniu (przy udziale bakterii i enzymów) niedostępnej dla roślin amidowej formy N w azot azotanowy, który jest bardzo łatwo przyswajany przez rośliny. W zależności od warunków glebowych przemiany te mogą trwać dłużej lub krócej. Przy wystarczającej wilgotności i odpowiedniej temperaturze azot zawarty w moczniku może być dostępny dla roślin już po 4 dniach, natomiast w niskiej temperaturze nawet po 20. Przemiany mocznika, będące procesami mikrobiologicznymi, przebiegają wolno w glebie nadmiernie zakwaszonej, toteż nawóz ten daje niekiedy w takich warunkach małe efekty produkcyjne. Gorsze działanie mocznika występuje także na glebie świeżo zwapnowanej lub silnie zasadowej.
Mocnik
Sign in
Witamy! Zaloguj się na swoje konto
Forgot your password? Get help
Password recovery
Odzyskaj swoje hasło
Hasło zostanie wysłane e-mailem.