Piwo znane było już w starożytnym Egipcie, gdzie bursztynowy płyn służył jako podstawowy napój, robotnikom budującym kompleksy świątynne lub piramidy. Nasi przodkowie również ważyli doskonałej jakości piwo, które masowo wypijano w sporych ilościach. Niestety dzisiejszy chmielowy napój dostępny w sklepach lub wielkich marketach daleki jest od ideału. Wielkie korporacje browarnicze, które wykupiły nasze całkiem niezłe browary nastawione są na zysk, więc silą rzeczy piwo ma być produkowane szybko i tanio, liczą się tylko hektolitry sprzedaży. Koneserzy piwa – a takich w Polsce nie brakuje wpadli w panikę, ponieważ obecnego złotego płynu pić się krótko mówiąc – nie da, no chyba, że jesteśmy zawodowcami, ale tym jest wszystko jedno. Na szczęście kreatywność w narodzie nie ginie i do łask wróciły niewielkie, lokalne browary, nastawione na tradycję i wysoką jakość. Takie doskonałe piwo zaczęło trafiać do pubów i restauracji. Dzisiaj piwa rzemieślnicze w pubie to doskonała wiadomość dla wszystkich miłośników bursztynowego płynu, wreszcie można napić się naprawdę dobrego piwa, na zdrowie!