Ostatnio bardzo sławnym warzywem stał się seler. Szczególne znaczenie ma dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy oraz nieestetyczną tkankę tłuszczową. Nauka podaje jego właściwości odchudzające. Dzieje się tak, ponieważ liście selera zawierają bardzo niewiele kalorii, a organizm zużywa ich więcej na samo strawienie tej rośliny. Dochodzi wówczas do ujemnego bilansu kalorycznego, co jest niezbędne do utraty nadprogramowych kilogramów. Seler, jak głosi już nauka ludowa, wzmacnia organizm i wzbogaca go o niezbędne składniki mineralne. Sprawdzi się przy wzdęciach, sklerozie, kamicy nerkowej, gośćcu, kolce żołądkowej, schorzeniach miesiączkowania i pęcherza moczowego. Można go również stosować zewnętrznie i działa on wówczas kojąco na rany, zapalenie powiek i miejscowe odbarwienia skórne. Nauka podkreśla jego właściwości przeciwszkorbutowe, rozwalniające i odmładzające. Seler wspomaga też pracę nerek i wątroby, sprawdzi się przy dolegliwościach sercowych oraz przy nieżycie oskrzeli. Poleca się go także diabetykom.