Jak głosi nauka, miedź jest pierwiastkiem niezbędnym dla naszego organizmu. Sprzyja on wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego, ułatwiając jednocześnie jego przyswojenie. Jak wiadomo niedobór żelaza prowadzi do anemii, czyli niedotlenienia i niedożywienia organizmu. Wspólnie z żelazem bierze udział w syntezie hemoglobiny i tworzeniu kości. Miedź również znajduje się w składzie enzymów niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów trawienia. Pobudza ona ich aktywność. Nauka podaje, że najwięcej miedzi znajduje się w mięśniach, kościach i wątrobie. Znanym źródłem miedzi są orzechy i nasiona, wątroba, ostrygi, grzyby, szpinak, migdały, pomidory czy też kalarepa. Nauka rzadko odnotowuje niedobory miedzi, częściej zaś spotykamy nadmiary tego pierwiastka. Nadmiar jest bardzo toksyczny i wywołuje niebezpieczne dla zdrowia skutki uboczne. Może prowadzić do anemii, zaburzeń układu oddechowego oraz schorzeń wątroby. Niski zaś poziom miedzi może świadczyć o niedokrwistości, zahamowaniu wzrostu czy wzrostu cholesterolu we krwi.