Jak głosi nauka, miedź jest pierwiastkiem niezbędnym dla naszego organizmu. Sprzyja on wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego, ułatwiając jednocześnie jego przyswojenie. Jak wiadomo niedobór żelaza prowadzi do anemii, czyli niedotlenienia i niedożywienia organizmu. Wspólnie z żelazem bierze udział w syntezie hemoglobiny i tworzeniu kości. Miedź również znajduje się w składzie enzymów niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów trawienia. Pobudza ona ich aktywność. Nauka podaje, że najwięcej miedzi znajduje się w mięśniach, kościach i wątrobie. Znanym źródłem miedzi są orzechy i nasiona, wątroba, ostrygi, grzyby, szpinak, migdały, pomidory czy też kalarepa. Nauka rzadko odnotowuje niedobory miedzi, częściej zaś spotykamy nadmiary tego pierwiastka. Nadmiar jest bardzo toksyczny i wywołuje niebezpieczne dla zdrowia skutki uboczne. Może prowadzić do anemii, zaburzeń układu oddechowego oraz schorzeń wątroby. Niski zaś poziom miedzi może świadczyć o niedokrwistości, zahamowaniu wzrostu czy wzrostu cholesterolu we krwi.
Miedź
Losowe artykuły:
Klasyfikacja zadrzewien
Większość polskich autorów, specjalistów z zakresu gospodarki zadrzewieniowej, a także opracowanie zbiorowe Ministerstwa Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego, klasyfikuje zadrzewienia według czterech następujących kryteriów: 1) celu, któremu mają one służyć; 2) wzajemnego usytuowania drzew i krzewów na konkretnym. obiekcie, czyli formy; 3) rozmieszczenia przestrzennego nasadzeń, zwanego ? typem; 4) sposobu...
Szkolenia biznesowe
Podnoszenie kompetencji pracowników i pogłębianie ich wiedzy jest bardzo istotnym elementem dla każdego przedsiębiorstwa. Takie kursy powinni odbywać regularnie zwłaszcza pracownicy na stanowiskach specjalistycznych. Na rynku istnieją różne szkolenia biznesowe, na które możemy wysyłać naszą kadrę. Bardzo popularne są krótkie, jednodniowe kursy. Pracownicy przyjeżdżają na miejsce spotkania, uczestniczą w...