Znana ze swojej białej kory brzoza, wykazuje liczne właściwości lecznicze. Nauka podkreśla szczególne wartości brzozy brodawkowatej oraz omszonej. W Polsce jest to bardzo popularne drzewo, które łatwo się rozsiewa. Nie ma zbyt wielu wymagań, dlatego może rosnąć nawet na suchej glebie w lesie. Często wykorzystuje się ją w meblarstwie, a drewno jest wysokokalorycznym opałem. Można użyć niemal każdej części, zaczynając od kory, która służy do wyrobu pudełek. Gałęzie natomiast są wykorzystywane do produkcji koszyków i mioteł. Nauka podkreśla niebywałe znaczenie wyciekającego z pnia soku, z którego otrzymuje się sfermentowany napój o małej zawartości alkoholu. Nawet pączki mogą posłużyć jako surowiec leczniczy. Brzoza działa przede wszystkim moczopędnie, oczyszczająco i napotnie. Ma właściwości trawienne i przeciwgorączkowe, zwiększa także wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii. Nauka ludowa już od dana wykorzystywała hubę brzozy, która ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.